Fíky a jejich TOP 10 zdravotních přínosů, které byste měli znát

Fíky, malé sladké plody s širokým využitím, jsou nejen chutné, ale i mimořádně prospěšné pro naše zdraví. Podívejme se na deset nejdůležitějších zdravotních přínosů fíků, které byste měli znát.

  1. Bohaté na výživné látky

Fíky jsou plné vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín A, B1, B2, vápník, železo, fosfor, mangan, sodík, draslík a chlor. Tyto živiny jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla a podporu celkového zdraví.

  1. Podpora trávení

Fíky obsahují vysoké množství vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení. Pomáhá předcházet zácpě a podporuje pravidelný pohyb střev, což snižuje riziko gastrointestinálních problémů.

  1. Zdravé srdce

Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku ve fících pomáhá regulovat krevní tlak, čímž podporuje zdraví srdce. Pravidelná konzumace fíků může také snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi.

  1. Prevence osteoporózy

Fíky jsou bohaté na vápník, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Pravidelná konzumace fíků slouží jako prevence osteoporózy a jiných kostních onemocnění.

  1. Antioxidanty

Fíky obsahují velké množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v těle. Tyto antioxidanty pomáhají předcházet chronickým onemocněním a zpomalují proces stárnutí.

  1. Regulace hladiny cukru v krvi

Přestože jsou fíky sladké, jejich glykemický index je relativně nízký. To znamená, že konzumace fíků nezpůsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, což je výhodné pro lidi s cukrovkou.

  1. Posílení imunitního systému

Ve fících se nachází zejména vitamín C posilující imunitní systém. To zvyšuje naši odolnost vůči běžným onemocněním, jako jsou nachlazení a chřipka.

  1. Zdravá pleť

Vitamín C a další antioxidanty ve fících podporují zdravou pleť. Pomáhají redukovat vrásky, zlepšují elasticitu pokožky a podporují její mladistvý vzhled.

  1. Podpora hubnutí

Fíky jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu, což z nich činí ideální součást diety. Konzumace fíků vás zasytí na delší dobu, čímž se snižuje potřeba příjmu dalších kalorií.

  1. Snížení rizika rakoviny

Výzkumy naznačují, že vysoký obsah vlákniny a antioxidantů ve fících může pomoci snižovat riziko některých druhů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

Jaký je rozdíl mezi čerstvými fíky a sušenými fíky?

Čerstvé fíky

  • Výživové hodnoty: Čerstvé fíky obsahují vyšší obsah vody, což z nich činí osvěžující občerstvení s nižším obsahem kalorií.
  • Chuť: Jsou sladké a šťavnaté, s jemnou a měkkou texturou.
  • Dostupnost: Čerstvé fíky jsou sezónní a mají kratší trvanlivost. Je třeba je konzumovat rychle po zakoupení.

Sušené fíky

  • Výživové hodnoty: Sušené fíky jsou koncentrovanější na živiny. Obsahují vyšší obsah vlákniny, cukrů a kalorií ve srovnání s čerstvými fíky.
  • Chuť: Mají intenzivnější sladkost a jsou žvýkavější.
  • Dostupnost: Sušené fíky jsou dostupné během celého roku a mají delší trvanlivost. Jsou skvělé jako rychlé občerstvení a snadno se skladují.

 

Fíky na našem e-shopu

Na našem e-shopu máme v nabídce různé druhy fíků, včetně sušených fíků a fíků sušených mrazem. Tyto fíky jsou pečlivě vybrány, aby vám přinesly co nejvyšší kvalitu a zdravotní přínosy. Pokud hledáte zdravé a chutné občerstvení, určitě navštivte náš e-shop a vyberte si z naší nabídky.

 

Závěr

Fíky jsou nejen chutné, ale i mimořádně prospěšné pro naše zdraví, ať už v čerstvé nebo sušené formě. Jejich pravidelná konzumace může přispět ke zlepšení trávení, podpoře zdraví srdce, posílení imunitního systému a mnoha dalších výhod. Pokud ještě nejsou součástí vašeho jídelníčku, určitě stojí za to je vyzkoušet.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz