😋 Zadej kód BONITAS15 a získej 15% slevu pro vybrané produkty značky BONITAS 😋

Jak jíst datle a jaké vitamíny obsahují?

Co jsou datle?

Datle jsou jedny z nejstarších pěstovaných plodů. Jsou to plody datlovníku obecného (Phoenix dactylifera), který pochází z Blízkého východu a severní Afriky. Jde o podlouhlé plody s jednou tvrdou peckou uprostřed. Jejich barva se mění od světle hnědé až po tmavě hnědou, v závislosti na odrůdě a stupni zralosti.

Věděli jste, že datlovník může dosáhnout výšky až 30 metrů, žít více než 100 let a že existuje více než 200 odrůd datlí? Mezi ty nejznámější patří Medjool, Deglet Noor a Barhi.

Odrůda Deglet Noor má své stálé místo v naší nabídce. Datle Deglet Noor jsou výjimečné lahodnou medovou chutí s oříškovým nádechem, střední velikostí a oválným tvarem. Vyznačují se nejnižším obsahem cukru ze všech druhů datlí a vysokou energetickou hodnotou. I přesto jsou dostatečně sladké a chuťově jsou přirovnávány k kešu ořechům.

Jak jíst datle?

Datle se mohou jíst čerstvé nebo sušené. Zaženou chuť na sladké a jsou výživnou svačinkou samy o sobě. Ušetříme ti čas a práci. Na Nutive si je můžeš koupit přímo bez pecek.

Zkus je použít například v těchto receptech:

  • Plněné datle - dezert, který zvládneš připravit do 3 minut. Datle bez pecek jemně nakroj a naplň oříškovým máslem.
  • Energetické raw kuličky - rozmixuj datle společně s ořechy podle tvé chuti, ochuť kakaem nebo skořicí. Nakonec je obal v kokosu, drcených oříšcích nebo prášku z mrazem sušeného ovoce.
  • Sladké (ne)pečené dezerty - datle skvěle nahradí cukr a navíc jsou zdravé. Přidej je do muffinů nebo si z nich připrav brownies či cookies.
  • Mléčné smoothie - výživné snídaně či svačina. Do mixéru nalij rostlinné mléko, přidej hrst datlí, lžičku skořice a kakaa a můžeš vychutnávat.

datle_recept_blog

Jaké vitamíny obsahují datle?

Datle jsou považovány za posilovače mozku. Každá datle obsahuje více než 2mg cholinu. Cholin je látka, která přispívá k lepší paměti a učení se. Díky rychle dostupné energii jsou ideálním společníkem před fyzickou aktivitou.

Jsou bohatým zdrojem vitamínů B6 a kyseliny pantothenové pro fyzickou a psychickou pohodu. Vysoký podíl vlákniny podporuje zdravé trávení a slouží jako prevence zácpy.

Datle obsahují minerály jako draslík, hořčík, mangan a železo. Čerstvé, ale i sušené obsahují různé typy antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dokonce ve stejném množství jako zelený čaj.

Datle a cukrovka

Datle slouží také jako přírodní sladidlo pro diabetiky. Právě vláknina v datlích zpomaluje trávení a vstřebávání cukrů, což pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi. Konzumace datlí snižuje riziko náhlých glykemických výkyvů. V případě, že jsi diabetik, je vždy důležité sledovat příjem sacharidů a udržovat vyváženou stravu.

Datle a těhotenství

Věděla jsi, že datle jsou více než doporučenou potravinou v období těhotenství?

Studie ukázala, že konzumace datlí u žen, zejména v posledních 4 týdnech těhotenství, přináší několik zdravotních benefitů. Ženy díky jedení datlí:

  • porodily spontánně,
  • měly kratší první dobu porodní,
  • měly širší otevření děložního hrdla,
  • při porodu lépe spolupracovaly,
  • nepotřebovaly aplikovat pitocín (syntetický oxytocin).

TIP: Zkusila jsi si vytvořit domácí datlovou čokoládu, na které si pochutnají i vegani? Inspiruj se receptem z 5 ingrediencí od šikovné Annamárie Bilasové.

Date-chocolate-bar_1.jpg

Nutivácké datle

K našim nejprodávanějším produktům na Nutive patří kilové datle bez pecek Farmland. Nedáme dopustit ani na prémiovou odrůdu z Tuniska v bio kvalitě Deglet nour Bonitas ve 100g, 200g, 500g a 1 kg balení. Pro ještě větší chuťový zážitek máme v nabídce datle v hořké čokoládě se skořicí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz