Jak nastartovat imunitu? Tipy na 7 účinných produktů.

Posílení imunity je důležité nejen během chladných měsíců, ale po celý rok. Správná výživa a doplňky stravy dokáží zlepšit obranyschopnost organismu a udržet tělo v optimálním stavu. V následujícím článku ti představíme 7 nutiváckých produktů, které ti pomohou nastartovat imunitní systém a slouží jako prevence v boji s chřipkou a nachlazením.

1. Včelí pyl

Včelí pyl je komplexní superpotravina, která zpomaluje vývoj chronických onemocnění a posiluje imunitu. Obsahuje široké spektrum vitamínů, včetně vitamínů skupiny B, minerály, enzymy, antioxidanty, bílkoviny a aminokyseliny. Pravidelné užívání včelího pylu může přispět k celkovému posílení organismu a jeho odolnosti vůči infekcím. Doporučujeme užívat 1-2 čajové lžičky (5-10g denně). Více zajímavosti o včelím medu se dočteš zde.

vceli_pel

2. Goji (kustovnice čínská)

Sušené goji je superpotravina známá svým vysokým obsahem vitamínu C, minerálů a větším množstvím antioxidantů než v kterémkoli jiném sušeném ovoci. Také je bohaté na vlákninu a aminokyseliny, které podporují trávení a celkové zdraví. Konzumace goji nastartuje imunitu, dodá tělu vitalitu, pomáhá zmírnit stres, zlepšuje spánek a paměť. Jako jediná rostlina obsahuje protirakovinné geránium, konzumace goji slouží také jako prevence rakoviny. Chceš vědět víc o tom, proč jíst goji? Klikni zde.

3. Moruša

Moruša je bohatá na antioxidanty, vitamín C a různé bioaktivní sloučeniny, které podporují imunitní systém. Moruša černá má vysoký obsah antokyanů, které snižují záněty. Moruša bílá obsahuje resveratrol a flavonoidy, které přispívají k posílení obranyschopnosti organismu a podporují zdravou reakci na infekce.

Oba druhy zlepšují trávení, což je důležité pro zdravou střevní mikroflóru, která hraje významnou roli v imunitní ochraně.

4. Acai prášek

Acai prášek se pyšní vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů. Zajímavostí je, že ze všech druhů bobulovitého ovoce obsahuje nejvíce antioxidantů. Ty podporují imunitní systém a zvyšují jeho odolnost vůči infekcím. Kromě toho obsahuje vitamíny a minerály, jako jsou vitamín C a zinek, které jsou důležité pro správnou funkci imunity. Nejlepší chutná v acai bowle nebo v ovocném smoothie. Více o této zázračné superpotravině se dozvíš zde.

acai_bowl

5. Kurkuma

Kurkuma je přírodní antioxidant a superhrdina v boji proti chorobám. Má silné protizánětlivé a antioxidační účinky, zejména díky aktivní složce – kurkumin. Tento zázračný prášek aktivuje imunitní systém, zvyšuje produkci obranných buněk a pomáhá tělu odolávat infekcím.

Kromě toho, kurkuma podporuje zdraví střev, což je klíčové pro silnou imunitu, neboť až 70% našich imunitních buněk se nachází v trávicím traktu. Pokud ji přidáš do jídel nebo nápojů, jako je „zlaté mléko“ či čaje, naplno využiješ její léčivé účinky.

6. Chia semínka

Další superpotravina – chia semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vlákninu a množství vitamínů a minerálů. K posílení imunity stačí přidat chia do smoothies, jogurtu, ovesné kaše nebo do chia pudinku. Obsahují také protizánětlivé látky, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění.

chia_puding_s_matchou

7. Moringa

Moringa je známá svými silnými imunomodulačními vlastnostmi. Obsahuje množství antioxidantů, vitamínů (zejména vitamín C a A) a minerálů, které pomáhají neutralizovat volné radikály a snižovat zánět v těle. Tyto živiny podporují funkci bílých krvinek, což je klíčové pro imunitní systém.

Moringa obsahuje sloučeniny, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které posílí obranyschopnost organismu a zlepší celkovou pohodu. Pravidelná konzumace moringy může přispět k lepší odolnosti vůči infekcím a chorobám.

Obsahuje až 30% vlákniny, v trávicím traktu působí jako antibiotikum, zlepšuje trávení a vstřebávání živin. Reguluje hormony související se spánkem, energií a trávením. Doporučujeme konzumovat 1 čajovou lžičku (5g) denně. Moringa mletá se může zamíchat do nápojů, ovocných šťáv, smoothies, jogurtů, káš a pod.

Kombinace těchto přírodních produktů může výrazně posílit tvůj imunitní systém a zlepšit celkové zdraví. Vyzkoušej různé recepty a začleň tyto ingredience do své každodenní rutiny, abys své tělo připravil na jakékoli výzvy, které se mohou objevit s příchodem sychravých a chladných dnů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz