😋 Zadej kód BONITAS15 a získej 15% slevu pro vybrané produkty značky BONITAS 😋

Kokosový olej: Všestranný pomocník nejen v kuchyni

Kokosový olej, známý svými výhodami, si našel své místo v mnoha domácnostech a určitě by neměl chybět ani ve tvé. Jeho přírodní složení a široké spektrum využití z něj činí univerzálního společníka na každý den. Přesvědč se sama.

Rafinovaný vs. nerafinovaný kokosový olej. Který si vybrat?

Znáš zásadní rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným kokosovým olejem? Rafinovaný kokosový olej je lisovaný a získávaný ze sušeného kokosového jádra. Je zbavený nečistot prostřednictvím bělení a vysokých teplot. Má neutrální chuť bez vůně a ztrácí cenné živiny. Využívá se zejména při vaření, pečení či smažení při vysokých teplotách.

Nerafinovaný (extra panenský kokosový olej) se získává z čerstvé dužiny zralých kokosů a je lisovaný za studena. To znamená, že není chemicky zpracovaný, zachovává si svou přirozenou vůni a chuť a nepřichází o množství výživných látek. Na Nutive najdeš dokonce extra panenský kokosový olej v bio kvalitě pěstovaný v ekologickém zemědělství.

10+ výhod extra panenského kokosového oleje

  • působí jako přírodní antibiotikum
  • podporuje trávení
  • nevytváří karcinogenní látky
  • zdravější alternativa pro milovníky vyvážených jídel
  • skvělá volba do teplé i studené kuchyně
  • zmírňuje symptomy ekzémů a je vhodný pro citlivou pokožku
  • používá se na výplach ústní dutiny, odstraňuje zubní plak a bělí zuby
  • udržuje pokožku jemnou a hydratovanou
  • dodává vlasům hebkost a lesk
  • pomáhá v boji proti akné díky antibakteriálním účinkům
  • přírodní deodorant a krém na holení

Co dokážeš vykouzlit s kokosákem v kuchyni?

Kokosový olej umí dodat exotický šmrnc sladkým dezertům a moučníkům, sušenkám, domácí granole nebo šťavnatému ovocnému crumble. Skvěle nahrazuje máslo či ghee při přípravě nadýchaných lívanců, palačinek či vaflí. Umíš s ním dodat extra vláčnost například ovesné kaši.

Jedinečný chuťový profil kokosového oleje vynikne i ve slaných jídlech. Nemusíš se ho bát použít při smažení či vaření. Dodává jídlům jemnou kokosovou příchuť a zároveň je stabilní při vysokých teplotách. Panenský kokosový olej se skvěle hodí právě do asijských pokrmů jako thajské polévky nebo kari s kokosovým mlékem.

thajske-jedlo-s-kokosovym-olejom

Beauty vlastnosti kokosového oleje

Jak již bylo zmíněno, kokosový olej umíš využít nejen v kuchyni. Je například výživnou bombou pro suché vlasy. Dodává jim hydrataci, lesk a hebkost. Nejčastěji se využívá jako zábal či maska na vlasy. Díky antimikrobiálním vlastnostem vytváří ochrannou bariéru proti bakteriím a uklidňuje suchou nebo podrážděnou pokožku hlavy.

Kromě vlasů je skvělý i na přírodní bělení zubů. Nejlepší je používat kokosový olej v procesu „vyplachování úst“. Snižuje zánět, uzdravuje krvácení dásní a zbaví tě nepříjemného dechu. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která zabíjí ústní bakterie.

Hodí se i na péči o tvář a tělo. Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a perfektně ho snáší i citlivá a ekzematická pokožka. Velmi dobře promašťuje a vyživuje vysušenou pokožku, zvyšuje její vitalitu a pružnost.

starostlivost-pokozka-vlasy-kokosovy-olej

Miluješ kokosové produkty stejně jako my?

Kokosové produkty mají obrovskou výhodu – jsou zdravé a chutné zároveň. Pojď si ulovit TOP kokosové produkty v BIO kvalitě:

  • BIO granola s kokosovou pastou – do křupava upečená granola s kokosovou pastou a lyofilizovaným ananasem. Exotika na druhou.
  • BIO kokosové chipsy – křupavá pochoutka ve 3 příchutích – opečené, s javorovým sirupem či kakaem
  • BIO kokosová mouka – lehčeji stravitelná nízkosacharidová alternativa pečení. Ideální volba na pečení chlebíka či pekařských výrobků
  • BIO kokosové mléko – nahraď smetanu rostlinnou alternativou, skvěle dochutí asijská jídla nebo mango sticky rice, nebo BIO sušené kokosové mléko využijí vegani nebo lidé s laktózovou intolerancí

Další kokosové produkty najdeš zde.

 

4 tipy na lahodné recepty s kokosovým olejem

1. Nepečené raw granola bites

raw-granola-bites


2. Křupavá domácí granola s malinami a bílou čokoládou

domaca-granola

3. Jahodové palačinky

jahodove-palacinky

 

4. Lahodné mrkvové kostky

mrkvove_kocky_2

Pro více inspirace sleduj náš blog.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz