😋 Zadej kód BONITAS15 a získej 15% slevu pro vybrané produkty značky BONITAS 😋

Mandle - nutričně nejbohatší ořechy, které si zamiluješ

Věděli jste, že mandle byly z hlediska obsahu vitamínů ceněny již ve starověkých civilizacích pro své výjimečné vlastnosti? Dnes je řadíme mezi nutričně nejbohatší ořechy. Obsahují vysoký podíl bílkovin, vlákniny a vitamínů. Vynikají nejen výživovou hodnotou, ale také jemnou, máslovou chutí a křupavou texturou. Podle čeho si vybrat ty správné?

Jak poznat kvalitní mandle?

Existuje mnoho odrůd mandlí. Liší se původem, velikostí, tvarem, chutí a způsoby využití. Důležité je rozlišovat sladké a hořké mandle.

Sladké mandle se nejčastěji nacházejí v obchodech a používají v kuchyni. Nejsou nebezpečné k konzumaci, protože obsahují množství prospěšných látek. Hořké mandle obsahují amygdalin, který může být toxický, a proto se obvykle používají v průmyslu, například k výrobě mandlového oleje nebo aromat po odstranění toxických látek.

mandle_jadra_nutiva_blog

Co mandle obsahují?

Mandle jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály (například vitamín E, hořčík a mangan), vlákninu a bílkoviny. Právě vitamín E působí jako silný antioxidant. Odstraňuje z těla volné radikály. Mandle dodávají tělu potřebnou energii, podporují paměť a soustředění, a proto jsou oblíbené zejména mezi studenty.

Navíc obsahují tuky v nejpřirozenější podobě. Pravidelnou konzumací můžeš předejít cukrovce druhého typu, vyčistit cévy od cholesterolu, uklidnit nervový systém a podpořit trávení.

Doporučená denní dávka je cca 28 g, což odpovídá asi 23 mandlím = hrst mandlí. Tato porce obsahuje kolem 160 kalorií a poskytuje tělu množství důležitých živin. Mandle jsou skvělou součástí zdravé stravy, ale je důležité je konzumovat s mírou, protože jsou kaloricky bohaté.

Loupané vs. blanšírované mandle. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Loupané mandle jsou zbavené hnědé vnější slupky mechanickým procesem. Výsledkem jsou mandle s čistým bílým jádrem, které jsou jemnější a méně hořké než neloupané mandle.

Blanšírování je proces, při kterém se mandle krátce ponoří do vařící vody a pak rychle ochladí ve studené vodě. Tento proces způsobí, že slupka mandlí se snadno uvolní, a tak se dá jednoduše odstranit.

Po blanšírování jsou mandle také bez slupky, podobně jako loupané mandle, ale tento způsob je šetrnější a blanšírované mandle si dokážeš snadno připravit i doma nebo si ulehčit práci a koupit je v našem e-shopu.

Kde použít mandle?

Běžně konzumujeme sladké mandle. V Nutive dbáme na extra čerstvost a křupavost mandlí. Mandle jádra z USA jsou známé výjimečnou přirozeně sladkou chutí a perfektní křupavostí. Mandle Valencia jsou o něco sladší, menší a měkčí.

Obě odrůdy se skvěle hodí na tvorbu RAW dezertů, omáček nebo domácí granoly. Můžeš si je dopřát jen tak jako rychlý snack na doplnění energie. Ráno si můžeš vychutnat mandlové máslo nebo připravit domácí mandlové mléko, během dne s nimi zaženeš hlad v dezertech a večer k vínu či pivu padnou vhod slané uzené mandle.

mandlovy_kolac_nutiva

✅ mandlové máslo
✅ mandlové mléko
✅ koláče a RAW dezerty
✅ domácí granola
✅ omáčky či saláty
✅ posyp sladkého pečiva (např. domácí vánočka)
✅ domácí mandlový likér Amaretto
✅ snídaňové kaše, lívance či wafle
✅ slaná pochoutka k vínu či pivu

TIP: Jsi milovnicí sladkých snídaní? Připrav si domácí granolu s malinami a bílou čokoládou. Rovnou doporučujeme připravit dvojitou dávku, mizí rychlostí blesku.

domaca_granola_blog_nutiva

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz