Matcha roláda
Ingredience:
Piškot:
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL mandlové mouky
- 1 PL kokosové mouky
- 1/2 ČL kypřicího prášku
- 5 PL třtinového cukru
- 5 vajec
- 5 PL teplé vody
Krém:
- 2 ČL matcha prášku
- 400 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 100 g bílé čokolády
- 3 PL třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
K dozdobení:
lyofilizované maliny, lyofilizované fíky a kokosové chipsy
Postup:
- Na piškot vyšleháme žloutky s cukrem a teplou vodou do světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva. Zvláště ušleháme pevný sníh z bílků a vše spojíme.
- Plech o rozměrech 30x40 cm vysteleme pečícím papírem a lehce potřeme olejem. Vylijeme těsto a upečeme při 170 st. C asi 15 minut. Necháme 5-10 minut postát, poté opatrně stáhneme pečící papír a ještě teplou roládu srolujeme do utěrky. Piškot necháme zcela vychladnout.
- Polovinu smetany zahřejeme do horka (70-80 st.C) a zalijeme matcha prášek. Metličkou nebo tyčovým mixérem smícháme, aby nezůstaly hrudky. Dáme dobře zachladit.
- Bílou čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout.
- Chlazené mascarpone, matcha smetanu i zbylou smetanu dáme do větší mísy s třtinovým a vanilkovým cukrem. Vyšleháme dotuha.
- Do vychlazené čokolády vmícháme lžíci krému a vše spojíme. Čokoláda se tak nesrazí. Krém dáme zachladit.
- Naplníme roládu, odložíme do chladničky, aby ztuhla a před podáváním ozdobíme kokosovými chipsy a lyofilizovaným ovocem.
Dobrou chuť :)
Recept připravila Ela Krídlová