Nadýchané domácí koblihy
Ingredience:
- 375ml mléka
- 1 čajová lžička cukru (do droždí)
- 1/2 kostky droždí
- 200g hladké špaldové mouky
- 300g hladké pšeničné mouky
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžíce rumu
Postup:
- Mléko smícháme s lžičkou cukru, přidáme droždí a necháme vykynout
- V misce smícháme hladkou pšeničnou i špaldovou mouku s cukrem, přidáme vykynutý kvásek, žloutek, olej, rum a uhněteme těsto
- Vymíchané těsto přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout na lince, dokud zdvojnásobí svůj objem
- Vykynuté těsto na koblihy rozválíme na pomoučněném vále a povykrajujeme menší kruhy, které necháme po vykrojení ještě chvíli pokynout
- Šisky smažíme na horkém oleji, který však zahříváme pomalu! Ideální teplota oleje při smažení je 170C.
- Šišky během pražení otočíme, aby se pěkně propekly z obou stran
- Vypražené koblihy necháme vychladnout a podáváme například s džemem nebo jahodovým krémem
Dobrou chuť! 😋
Recept připravila foodblogerka Majka Zacharová.
IG | karotka.sk