💚Předsezónní výprodej je tady 💚 Zadej slevový kód: VYPRODEJ15 a získej slevu na kategorii 15%

Pár zajímavostí o para ořechách: Odhalte jejich tajemství

Věděl/a jsi, že para ořechy nejsou ořechy, ale semena juvie ztepilé? Nebo že rostou v Jižní Americe a některé stromy dosahují i tisíciletí? Para ořechy, nazývané také brazilské ořechy, jsou výjimečné nejen proto, že skvěle chutnají, ale jsou bohaté na množství vitamínů a minerálů.

Pojď si přečíst několik zajímavostí o exotických a chuťově nejzajímavějších ořechách:

1. Nejbohatší přírodní zdroj selenu

Vzácné para ořechy mají více zdravotních benefitů. Patří k jednomu z největších přírodních zdrojů selenu. Selen je známý svými antioxidačními účinky. Přispívá ke správnému fungování imunitního systému, má protizánětlivé účinky a je důležitý pro zdraví štítné žlázy.

2. Unikátní vůně a chuť

Para ořechy mají velmi charakteristickou vůni – jemně zemité, s náznaky sladkosti a jemnou arómou, která připomíná lesní vůně. Jejich chuť je velmi bohatá a krémová s jemnou sladkostí. Textura je hladká a mastná, což přidává na příjemném pocitu při konzumaci. Díky chuťovému profilu jsou oblíbenou volbou pro různé kulinářské dobroty

3. Zralost a sklizeň

Para ořechy rostou v těžkých, dřevitých plodech, které mohou vážit až 2 kg a obsahují až 24 jednotlivých ořechů. Potřebují více než rok na to, aby dozrály. Je to poměrně dlouhý čas v porovnání s jinými druhy ořechů.

4. Výživové hodnoty

Para ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály včetně vitamínu E, hořčíku a zinku, omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

para-orechy-blog-nutiva

5. Riziko předávkování

Konzumace velkého množství para ořechů může být toxická kvůli vysokému podílu selenu. Na pokrytí denní dávky úplně postačí jeden para ořech. Denně se doporučuje jíst maximálně 2-3 para ořechy. Balení Nutiva ti proto vystačí na dlouhou dobu.

6. Ekologický význam 

Para ořechy jsou důležitým hospodářským produktem v Amazonii, přičemž jejich sběr podporuje ochranu deštných pralesů. Pomáhají udržovat ekologickou rovnováhu a poskytují útočiště pro různé druhy fauny.

7. Využití v kuchyni

Zkoušeli jste si připravit recepty z para ořechů? Nám osobně nejvíc chutnají v sušenkách, domácích müsli tyčinkách, snídaňové kaši, podrcené na lívancích nebo samotné jako rychlá záchrana na doplnění energie.

Vyskúšaj si pripraviť overený recept na tekvicovú ovsenú kašu s para orechmi s para orechmi od Annamária Bilasovej.

tekvicova-ovsena-kasa-s-para-orechmi-blog

tekvicova-ovsena-kasa-s-para-orechmi

Na našem e-shopu najdeš dva druhy pořádně křupavých para ořechů s krémovou texturou. Jedny značky Farmland v 200g a 500g balení nebo druhé značky Bonitas v prémiové BIO kvalitě v praktickém 100g balení do práce, školy či na cesty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz