Pečené buchty s meruňkami
Ingredience:
- 500g hladké špaldové mouky
- 50g kokosového cukru
- 250 - 300ml vlažného rostlinného mléka
- 1/2 čerstvého droždí
- 60g řepkového oleje
- Rostlinné máslo (Rama, Alsan, …)
- Špetka soli
Náplň: meruňkový džem
Na poprášení: 20g moučkového cukru + 20g kokosové mouky
Postup:
- Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme 1 čl. cukru, mouky a zalijeme 50 ml vlažného mléka. Dobře promícháme a necháme 15 minut odstát na teplém a tmavém místě pod utěrkou.
- Do větší mísy dáme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme kvásek, zbytek vlažného mléka, olej a rukama nebo robotem vypracujeme hladké těsto. Pokud se bude zdát husté, přidáme více mléka, pokud řídké, přidáme více mouky.
- Vypracované těsto necháme kynout opět na teplém a tmavém místě pod utěrkou alespoň 1 hodinu.
- Po hodině těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a rozřízneme na čtverce. Každý čtverec naplníme džemem, vytvarujeme kulku a uložíme na plech spojem dolů. Plech si můžeme vymazat olejem nebo použít pečící papír.
- Když jsou buchty na plechu, pomažeme je ještě rozpuštěným máslem.
- Pečeme cca 20-25 minut při 190 stupních.
- Když buchty vychladnou, můžeme je pocukrovat.
Dobrou chuť! 😋
Recept připravila šikovná Annamária Bilasová