😋 Zadej kód BONITAS15 a získej 15% slevu pro vybrané produkty značky BONITAS 😋

Pistácie: Udrží tě fit a tělo nabijí energií

Pistácie jsou známé svou jemně sladkou, krémovou máslovou chutí, která je doplněna jemnou křupavostí. Jejich vůně je jemná, oříšková a příjemně aromatická. Patří mezi nejstarší známé ořechy, které lidé konzumovali.

Jak rostou pistácie?

Pistácie pocházejí z malého stromu Pistacia vera, který je původem z oblasti střední Asie a Blízkého východu. Pěstují se na pistáciovém stromu, který dorůstá výšky 10 metrů. Stromy pistácií potřebují horká léta a chladné zimy, aby mohly produkovat kvalitní plody.

Plod stromu se vyvíjí ve slupce, která se časem otevře a tehdy je připravena ke sklizni. Pistácie jsou sklizeny na podzim, kdy skořepina začne praskat a odhalovat zelenou dužinu. Stromy začínají produkovat plody po 7-10 letech a mohou žít až 300 let.

Fun fact: V Íránu a Číně se pistacím říká "směšný ořech", protože prasknutí skořápky vypadá, jako by se pistácie smála. Tyto ořechy se přirozeně otevírají během procesu zrání.

Jak pěstovat pistácie?

Chcete-li vyzkoušet pěstování pistácií doma, musíte mít trpělivost a správné podmínky. Pistáciový strom potřebuje velmi teplé a suché podnebí, aby se mu dobře dařilo, takže není ideální pro každé místo. Je důležité zajistit jim dostatečnou zálivku, zejména během suchých období. Nicméně, pokud žijete v oblastech s mírným zimním obdobím a horkými léty, můžete si vypěstovat vlastní pistácie.

  • Půda: Pistácie vyžadují dobře propustnou půdu s mírně zásaditou hodnotou pH.
  • Sluneční světlo: Strom potřebuje dostatek světla a teplé podnebí.
  • Zalévání: Mladé stromy potřebují pravidelné zalévání, ale nesmí stát ve vodě, protože jejich kořeny jsou citlivé na přemokření.
  • Opylování: Potřebuješ alespoň jeden samčí a jeden samičí strom pro úrodu, protože pistácie jsou opylovány větrem.

Zdravotní benefity konzumace pistácií

Pistácie jsou nabité živinami. Jsou bohaté na proteiny, vlákninu, zdravé tuky a množství vitamínů a minerálů, včetně vitamínu B6, který podporuje metabolismus a imunitní systém. Obsahují antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a snižují riziko chronických onemocnění. Navíc pravidelná konzumace pistácií může přispět ke snížení hladiny cholesterolu, zlepšit trávení a podporovat zdraví srdce.

pistacie_blog_nutiva

Pistácie a těhotenství

Pro těhotné ženy jsou pistácie skvělou volbou. Obsahují kyselinu listovou, která je klíčová pro správný vývoj plodu, zvláště během prvních týdnů těhotenství.

Zdravé tuky v pistácii mohou pomoci v udržení stabilní energie, zatímco proteiny podporují vývoj svalů a tkání. Kromě toho jsou pistácie bohaté na železo, což může pomoci při předcházení anémie, která se často vyskytuje u žen v průběhu těhotenství. Pokud nemáš alergii na ořechy, pistácie mohou být zdravým doplňkem tvé stravy během těhotenství.

Využití pistácií v kuchyni

Na Nutive najdeš loupané či neloupané pistácie, solené a nesolené pistácie. Každý si u nás přijde na své. Loupané nesolené pistácie jsou ideální pro přípravu domácího pistáciového krému, krémů do dezertů či sladkého pečiva nebo pro zdobení moderních dezertů. 

Solené pistácie ocení všichni milovníci slaných snacků. Nahraď je popcornem při sledování filmu nebo je nabídni na setkáních s kámoši či rodinou. Jejich chuť si všichni oblíbí.

pistaciovy_kolac_blog_nutiva

TIP na recept: S příchodem chladnějších dnů zpomal a dopřej si pomalé ráno s Jáhlovou kaší s hruškami. Navrch přidej pistácie v krémové podobě. Pistáciovým krémem dodáš kaši šmrnc a díky vysokému obsahu tuků tě zasytí na delší dobu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz