Skořice: Voňavé koření, které zahřeje tělo i duši

Aromatická, sladká a zároveň jemně pikantní – skořice je jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Tato hnědo-zlatá kůra tropického stromu má mnohem více než jen příjemnou vůni. Podívejme se blíže na to, jak nám toto zázračné koření dokáže prospět a proč by nemělo chybět ani ve tvé kuchyni.

Původ a pěstování

Skořice pochází z tropických oblastí Ázie, zejména ze Srí Lanky, Indie a Číny, kde se pěstuje už tisíce let. Nejznámější jsou dva hlavní druhy skořice: cejlonská (pravá skořice) a čínská (cassia). Cejlonská skořice, pocházející ze Srí Lanky, je jemnější a dražší, zatímco skořice cassia je běžnější, má silnější a výraznější chuť. Obsahuje více kumarinu, což může být ve vysokých dávkách zdravotně škodlivé.
Pěstování skořice je poměrně náročný proces. Stromy skořicovníka se pěstují v tropických podmínkách, kde potřebují teplé a vlhké podnebí. Kůra stromů, která se sbírá jako skořice, se opatrně loupe po přibližně dvou až třech letech růstu. Následně se kůra suší a stočí do typických rolí, které známe jako skořicové dřevo.
Popularita skořice v našich kuchyních není náhodná – skrývá v sobě také bohatou historii, která sahá tisíce let do minulosti. Ve starověkém Egyptě byla tak cenná, že se používala jako dar pro krále. Dnes je díky své dostupnosti neodmyslitelnou součástí mnoha receptů a domácích léků.

Zdravotní benefity skořice
Skořice je oblíbené koření a přírodní lék s mnoha zdravotními benefity:

  • Obsahuje silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a pomáhají v boji proti zánětům.
  • antibakteriální a antivirové vlastnosti, což ji činí účinnou v boji proti infekcím.
  • Pravidelná konzumace skořice může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s diabetem 2. typu.
  • Podporuje zdraví srdce tím, že může snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak.
  • Zlepšuje trávení a může zmírnit problémy jako nadýmání a plynatost.
  • Má pozitivní vliv na mozek, zlepšuje kognitivní funkce a paměť.

Využití v kuchyni

Skořice má v kuchyni široké využití, díky své sladko-kořeněné chuti dokáže vylepšit mnohá jídla a nápoje:

  • Pečivo a dezerty: Skořice je neodmyslitelnou součástí mnoha sladkých receptů, jako jsou skořicové rolky, koláče, perníky či jablečné dezerty.
  • Snídaně: Přidej skořici do ovesné kaše, jogurtu, smoothie nebo palačinek pro extra chuť a aroma.

cinnamon_rolls

  • Exotická jídla: V indické a marocké kuchyni se skořice používá na dochucení kari, dušených masových pokrmů či jídel z rýže.
  • Domácí kořenící směsi: Je součástí mnoha směsí, jako je garam masala, pumpkin spice nebo perníkové koření.
  • Zdravé snacky: Škorice je skvělá na dochucení ořechů, granoly nebo pečeného ovoce, jako jsou jablka a hrušky.
  • Konzervování ovoce: Používá se při zavařování ovoce, jako jsou jablka, hrušky či broskve, dodává příjemnou aroma.
  • Teplé nápoje: Skvěle dochutí kávu, horkou čokoládu, čaj či svařené víno, nebo si spolu s Nutivou můžeš připravit výborné Chai Latte. Recept najdeš zde.

chai_latte_recept

Škorice je jedinečné koření. Její využití v kuchyni je nesmírně bohaté a dokáže povýšit i jednoduchá jídla na nový chuťový zážitek. Ať už ji přidáš do sladkých dezertů, nápojů nebo exotických pokrmů, škorice provoní a dochutí každý pokrm. Nezapomeň však na její sílu – i malé množství může mít velký vliv na chuť i zdraví.

Vyzvi ji kreativně využít ve svých receptech. V nutivácké nabídce najdeš cejlonskou škorici v nejvyšší kvalitě v BIO kvalitě. Pokud už škorici doma máš, neváhej vyzkoušet další produkty, které ji obsahují. Jsou to například Mandle v čokoládě se škoricí, Datle v hořké čokoládě se škoricí nebo Pekanové ořechy se škoricí a mořskou solí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz