Superpotravina Spirulina: Rostlinná bílkovinná bomba

Co je Spirulina?

Spirulina, zelenomodrá řasa, je považována za jednu z nejvýživnějších superpotravin na světě. Původem je z jezer v tropických a subtropických oblastech, zejména v Africe a Jižní Americe. Zajímavostí je, že díky výživové hodnotě byla pro starověké civilizace, jako jsou Aztékové, základní složkou stravy.

Specifická vůně a chuť

Spirulina má velmi specifickou chuť a vůni. Chuť je mírně zemitá a připomíná kombinaci mořských řas a trávy. Pro některé lidi může být trochu hořká nebo „mořská,“ což závisí také na způsobu, jakým byla zpracována. Vůně je jemně rybí. Pro překrytí specifické chuti ji můžeš přidat do smoothies, džusů nebo ji smíchat s ovocem a zeleninou. Spirulina v kapslích je vhodná pro ty, kteří chtějí využít jejích výhod, aniž by museli čelit její specifické chuti.

Výjimečné nutriční hodnoty

Bílkoviny zelené řasy jsou 5krát více vstřebatelnější než v mase či sóji. Spirulina obsahuje přibližně 60-70% bílkovin, což z ní činí jednu z nejbohatších rostlinných bílkovinných zdrojů. Její složení zahrnuje:  

  • Vitamíny: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6, B12, vitamin E
  • Minerály: Železo, hořčík, vápník, draslík, zinek
  • Antioxidanty: Fykocyanin (jedinečný pigment spiruliny), beta-karoten
  • Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny
  • Kyselina gama-linolenová (GLA)

Rostlinný zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany

Spirulina je superpotravina vhodná téměř pro každého, ale může být obzvláště prospěšná pro:

Vegetariáni a vegani

  • Bohatý zdroj bílkovin: Spirulina obsahuje vysoké množství kvalitních rostlinných bílkovin (asi 60-70 % své hmotnosti), což je ideální pro lidi, kteří nekonzumují živočišné produkty.
  • Obsah vitamínů a minerálů: Spirulina je zdrojem železa, vitamínů skupiny B (včetně vitamínu B12, i když v méně aktivní formě), což může pomoci při nedostatku těchto živin u veganů.

Sportovci a fyzicky aktivní lidé

  • Podpora regenerace: Vysoký obsah aminokyselin a antioxidantů ve spirulině může přispět k rychlejší regeneraci svalů po fyzické aktivitě.
  • Zvýšení energie: Spirulina může zlepšit energetickou hladinu a pomáhat zvládat únavu, což je pro sportovce výhodné.

Lidé s anémií nebo nízkou hladinou železa

  • Zdroj železa: Spirulina obsahuje železo, což může pomoci při nedostatku tohoto minerálu, který je častou příčinou anémie. Je však důležité mít na paměti, že rostlinné zdroje železa (nehémové železo) se hůře vstřebávají, a proto je vhodné kombinovat spirulinu s potravinami bohatými na vitamín C.

Osoby trpící alergiemi (zejména sezónními)

  • Antialergické účinky: Spirulina může pomoci snížit zánětlivé reakce spojené s alergiemi, jako jsou sená rýma nebo alergické reakce na pyl.

Lidí, kteří chtějí zhubnout

  • Nízký obsah kalorií a podpora metabolismu: Spirulina má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin, což může být prospěšné při hubnutí, protože zvyšuje pocit sytosti.
  • Zlepšení metabolismu: Některé studie naznačují, že spirulina může zlepšit metabolismus tuků a cukrů v těle, což může přispět k redukci hmotnosti.

POZOR: Těhotné ženy a osoby s autoimunitními onemocněními by však měly její užívání konzultovat s lékařem.

Prášek nebo kapsle?

Spirulina se dá konzumovat několika způsoby. Nejoblíbenější je v práškové formě, kterou lze přidat do smoothies, šťáv nebo jogurtů. Skvěle se kombinuje s ovocem, jako jsou banány či mango, které pomáhají zamaskovat její chuť. Někteří ji přidávají také do salátových dresinků, polévek nebo raw dezertů. Pokud se chceš vyhnout její specifické chuti, spirulina je dostupná i v kapslích.

spirulina_prasok_blog

Na Nutive najdeš spirulinu v BIO kvalitě ve formě prášku nebo tablet. Denně doporučujeme rozmíchat 1 - 3 čajové lžičky ve vodě, džusu nebo v jiném studeném nápoji. Pro nejlepší účinek užívej nápoj 15 - 30 minut před jídlem. Nejlepší každé ráno nalačno. Pozitivní účinky se dostaví po pravidelném užívání. Zelené potraviny můžeš vzájemně kombinovat a posílit tak účinek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz