Toskánská polévka s cizrnou
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky chilli nebo podle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
- 2 hrnky vývaru
- ⅓ hrnku sušených rajčat, nasekaných
- šťáva z ½ citronu
- 1 hrnek kokosového mléka
- 3 hrnky listového špenátu
- sůl a pepř (ideálně z mlýnku) podle chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- V hluboké pánvi si rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Potom přidejte česnek, oregano, chilli a nechte rozvonět.
- Přidejte cizrnu a rajčatový protlak. Vlijte vývar a promíchejte. Přiveďte k varu a pak na mírný stupeň nechte pobublávat 15 minut.
- Potom ponorným mixérem dohladka rozmixujte.
- Vmíchejte nasekaná sušená rajčata, šťávu z citronu, kokosové mléko a špenát. 5-10 minut povařte, aby se chutě propojily a špenát zavadl.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Polévku rozdělte do talířů nebo misek. Ozdobte čerstvou bazalkou, případně další cizrnou a podávejte s kváskovým chlebem.
Recept připravila nutriční terapeutka Tereza Havlínová