Vlašské ořechy: Pomohou ti při učení a náročném dni v práci

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale také mimořádně zdravé. Tyto malé oříšky jsou plné živin, které prospívají našemu tělu a zároveň dodávají jídlům jedinečnou chuť. Pojďme se podívat na to, proč by měly být vlašské ořechy součástí tvého jídelníčku a jak je můžeš kreativně využít v kuchyni.

Co jsou vlašské ořechy?

Vlašské ořechy pocházejí ze stromu Ořech královský (Juglans regia), který je původem ze střední Asie a Balkánu, ale dnes se pěstuje po celém světě. Jejich jemná, mírně nahořklá chuť a křupavá struktura je dělají oblíbenou ingrediencí při pečení, dezertech, ale i slaných jídlech jako jsou saláty či omáčky.

Vlašské ořechy – výživové hodnoty a benefity pro zdraví

Vlašské ořechy jsou výjimečně bohaté na zdraví prospěšné látky. Obsahují vysoké množství tuků, zejména zdravých omega-3 mastných kyselin, vitamíny a minerály, které mohou pozitivně ovlivnit celkové zdraví.

Níže najdeš nejdůležitější živiny, které vlašské ořechy obsahují:

  1. Omega-3 mastné kyseliny: Vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů alfa-linolenové kyseliny (ALA), omega-3 mastné kyseliny, která má protizánětlivé účinky a podporuje zdraví srdce.
  2. Bílkoviny: Obsahují asi 15 gramů bílkovin na 100 gramů, což je činí skvělou volbou pro vegetariány a vegany.
  3. Vitamíny: Vlašské ořechy jsou bohaté na vitamíny B-komplexu, jako je vitamín B6, folát a niacin, které podporují správnou funkci nervové soustavy a mozku.
  4. Minerály: Obsahují minerály jako hořčík, fosfor, zinek a železo, které jsou nezbytné pro zdravé kosti a správnou funkci imunitního systému.
  5. Antioxidanty: Vlašské ořechy jsou bohaté na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, čímž chrání tělo před oxidačním stresem a stárnutím buněk.

Zdravotní výhody vlašských ořechů

Pravidelná konzumace vlašských ořechů může mít pozitivní vliv na různé aspekty zdraví:

  1. Podpora zdraví srdce: Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin pomáhají vlašské ořechy snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zlepšují funkci cév, čímž snižují riziko srdečních onemocnění.
  2. Zlepšení kognitivních funkcí: Vlašské ořechy jsou označovány jako „potrava pro mozek“ právě díky obsahu vitamínů skupiny B a antioxidantů, které podporují kognitivní funkce a snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
  3. Regulace hladiny cukru v krvi: Konzumace vlašských ořechů může zlepšit citlivost na inzulín a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s diabetem typu 2.
  4. Zdraví pokožky a vlasů: Díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínu E mohou vlašské ořechy přispět ke zdravější pokožce a silnějším vlasům.
  5. Podpora hubnutí: I když vlašské ořechy obsahují mnoho kalorií, jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, které zvyšují pocit sytosti a mohou pomoci při kontrole hmotnosti.

jesenny_salat_s_vlasskymi_orechami

Jak zařadit vlašské ořechy do jídelníčku?

Vlašské ořechy jsou velmi všestranné a můžeš je jednoduše přidat do každodenního jídelníčku. Zde je několik tipů, jak je konzumovat:

  • Snídaně: Přidej je do ovesných vloček, jogurtu nebo smoothie.
  • Oběd a večeře: Přidej vlašské ořechy do salátů nebo je použij jako zdravou přílohu k různým jídlům, jako je quinoa nebo celozrnné těstoviny. Recept na skvělý oběd či večeři.

cviklovy_burger_s_quinou

  • Pečení: Vlašské ořechy jsou skvělé i pro pečení. Použij je do koláčů, sušenek nebo jako základ pro domácí ořechové máslo. Recept na lahodné mrkvové kostky.

mrkvove_kocky_4

  • Zdravé snacky: Vlašské ořechy můžeš jíst i samotné, případně je zkombinuj s ovocem či sušeným ovocem pro zdravou a výživnou svačinku.

Jak správně skladovat vlašské ořechy?

Vlašské ořechy obsahují vysoký podíl tuků, které mohou snadno zoxidovat, což vede k jejich žloutnutí. Proto je důležité je správně skladovat. Nejlepší je uchovávat je v chladničce nebo mrazničce v uzavíratelné nádobě, aby si zachovaly čerstvost a kvalitu co nejdéle.

Kolik vlašských ořechů denně sníst?

Přestože jsou vlašské ořechy zdravé, je důležité je konzumovat s mírou, protože jsou bohaté na kalorie. Doporučuje se denní porce kolem 30 gramů, což odpovídá přibližně malé hrsti ořechů. Tato dávka vám poskytne dostatek živin bez nadbytečných kalorií.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz